Hur är det att leva med en klumpfot?

20160628_180106God förmiddag! Hur mår alla underbara människor i dag? Är du på bra humör? Å du; skiner solen utanför ditt fönster? Då vill jag ha e-postadress och mobilnummer till din vädergud, som om förgyller din härliga höstmorgon med knallblå himmel. För från vad jag hört på radion i dag, så ska vi ha solsken, över hela vår stad. [Men alltså], det låter väldigt underligt, för jag har bara, regn [uppe hos mig, bland trädkronorna, i Johannelund] Nej, inte kan de vara på detta visset. Naturligtvis finnas det fler platser i vårt avlånga land där det regnar än enbart utanför mig, där hösten precis börjat göra sig påmind. Om det då kommer en hagelskur över min lägenhet, då får jag glatt acceptera att det smattrar en stund på ett av mina fönsterbleck. Eller för att vara ärlig. Det störde mig riktigt gruvligt i morse när jag försökte få till en givande inledning till detta inlägg om hur det är att leva med klumpiga fötter. Som jag lovade er (ni som läser denna blogg) i slutet av förra inlägget att jag skulle skriva om i min nästa text. där ni skulle få följa med till Team Olmed. De är då bara att »kavla upp ärmarna« och »knacka ner några rader« kring mottagningen på Södermalm.

gullefot-blogspot-com

Fast förresten. Ni vill nog först veta vad en klumpfot är för något. Rent konkret innebär det att ens fötter är inåtvridna på något sätt, att hälen är uppdragen och att hälsenan är för kort. När jag förslagsvis försöker jogga, som killen gör i filmklippet här nedan vill inte mina fötter »rotera framåt av sig själv« eftersom att hälen just är för kort. Ibland har jag därför svårt att hantera ojämna underlag. Att inte snubbla på dolda grenar, nedfallna kottar eller slippriga stenar när jag går i en lummig skog, det är således en stor process för mina fötter.

©

www-hd-se

Någon löparstjärna som 400-meters sprintern Johan Wissman, långdistanslöparen Mustafa Mohamed eller den helt »omänskliga« häcklöperskan Susanna Kallur, kan jag heller aldrig bli hur mycket jag än skulle träna efter deras strategier. Mina fötter är helt enkelt inte gjorda för elitidrott. Inte heller tycker de om att tränga in sig i ett par hårt snörda skridskor, eller kraftigt åtdragna utförsåkningspjäxor.

pjaxa-www-freeride-seUnder flera av min barndoms jular och sportlovsfiranden, som jag framför allt spenderat i Fjätervålens skidanläggning (som ligger cirka 20 km nordost om Idre), har jag lånat pjäxor från storlek 40 till storlek 45. Mina längdåkningsskor har också varit (och är tyvärr fortfarande) ungefär två storlekar för stora. Ändå har det inte hindrat mig i från att susa ner för en nypistad medelsvår utförsbacke i Storhognas Skidanläggning eller ta en sju kilometer lång längdtur i Vemdalsskalet. Fast i bland både ser och är längdskidåkningen »lite bambi på hal is«. Jag kan ramla bakåt stillaståendes om jag för en stund står och pratar, och inte har koll på balansen. Visst, jag skulle kunna prova ut ett par längdåkningsskor på Olmhed. När ens recept emellertid »bara« ger en rätt att få (köpa) två par skor per år med inlägg för vardera 1 000 kronor då är det inget en bara kan göra. Hur roligt den än är att ha nya längdgrejor har jag de senaste åren enbart tagit ut vardagsskor med specialanpassade fotbäddar. Vilket jag redan borde beviljats på recept under något av de första återbesöken på habiliteringen de första åren efter att jag börjat gå själv. På så vis hade jag sluppit alla timslånga besök i otaliga skobutiker för att hitta skor som passar mina fötter.

www-resume-se2

Lärkarna var kanske så upptagna med att undersöka mina extra stortår och lillfingrar, som jag hade på vardera hand och fot att det helt enkelt inte kom på tal. Dessutom konstaterades det ganska fort att jag liksom Iprenmannen har en skadad hypofys, vilket för med sig en del problem under hela ens liv. Upp till att jag började gå i skolan var mina föräldrar till exempel tvungna att dagligen ge mig en spruta med tillväxthormon. Jag gick även på regelbundna kontroller av både min längd, vikt och hur min kropp utvecklades rent generellt. De ville också ha koll på att jag inte gick upp snabbt i vikt), att jag fick kraftig akne på framförallt min rygg, skuldra och bröst, eller att jag drabbades av högt blodtryck, hjärtklappning eller fick en hjärtinfarkt. Det är nämligen några av de olika biverkningar som en kan få, om en inte har koll på sin tillväxthormons behandling. Ja, det är inget preparat som en ska mixtra med. Det har förslagsvis massor av kroppsbyggare blivit varse när de tagit anabola steroider. För Robban Blad som intervjuas i SVT:s nyheters webbartikel Robban ville bli stor och farlig, (SVT Nyheter 2016-05-30) har det dock gått ganska bra. Men som han beskriver i artikeln:

– jag har sett andra som har mått oerhört dåligt av dopningen och som blivit självmordsbenägna när de gått av en kur. En del får även vad vi kallar för ”bitchtits”, alltså bröstkörteltillväxt och bröstmjölk. Jag har haft lite känningar under ena bröstet men har aldrig fått några utvecklade bröst. (SVT Nyheter 2016-05-30)

Men låt oss återgå till vad som faktisk sker innanför Olmeds väggar (som ju detta inlägg initialt skulle handla om). Till att börja med brukar min ortoped fråga mig vad jag vill ha för typ av skor, efter att vi skakat hand och satt oss nr mitt emot varandra i ett litet bås som inte är mycket större än en offentlig bajamaja. Jag brukar då svara att jag vill ha något som passar den rådande årstiden. Nu när hösten gjort sig påmind med dess ruskiga väder, så väljer jag till exempel ett par robusta kängor, som antingen formas efter en tidigare fotutgjutning, som jag har med mig i en skokartong, så att det klånkar som om jag går och bär på en drös med vinflaskor. Eller så får jag ställa mig och göra ett par nya utgjutningar. Själva modellen väljer jag från en stor skokatalog som innehåller allt från vanliga gympaskor till stora stålhättade kängor. Sedan får jag även välja färg och skinnstruktur. När det väl är klart och ortopeden skickat i väg beställningen så dröjer det ungefär fyra veckor innan skorna är klara att användas. Så långt ska det emellertid inte dröja innan jag skrivit klart mitt nästa inläggAnnonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s